Layak Menerima Bantuan Perniagaan Kerajaan Ke Tak? Baca Sini


Jenis Bantuan Perniagaan Kerajaan Anda Boleh Mohon

Apakah Bantuan Perniagaan Kerajaan?

Bantuan perniagaan daripada kerajaan ialah sejenis pinjaman yang ditawarkan oleh kerajaan untuk menggalakkan keusahawanan, inovasi dan memberi kelegaan kepada orang ramai. Pinjaman ini berbeza daripada pinjaman lain dalam beberapa cara.

Pertama, kadar faedah pinjaman kerajaan biasanya lebih rendah daripada pinjaman lain. Ini kerana kerajaan ingin memudahkan untuk membeli rumah atau memulakan perniagaan.

Selain daripada itu, syarat pinjaman kerajaan biasanya lebih fleksibel berbanding pinjaman lain. Ini bermakna anda mungkin boleh menangguhkan pembayaran anda atau gagal membayar pinjaman anda jika anda menghadapi masalah kewangan.

Skim pembiayaan perniagaan dari kerajaan menyediakan perlindungan jaminan yang menyediakan jaringan keselamatan untuk institusi kewangan yang mengambil bahagian dan peminjam. Jika anda tidak dapat membayar balik baki hutang anda, kerajaan akan membayar baki pinjaman berdasarkan perlindungan jaminan.

Akhirnya, bantuan kerajaan selalunya lebih mudah untuk layak daripada pinjaman lain. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, perlindungan jaminan adalah jaring keselamatan untuk pemberi pinjaman dan peminjam. Ini menjadikannya lebih berkemungkinan untuk peminjam membayar balik pinjaman, yang merupakan faktor besar bagi pemberi pinjaman.

Skim Pembiayaan Bantuan Perniagaan

Pinjaman bantuan perniagaan kerajaan adalah pilihan yang sangat popular antara PKS yang cuba mengembangkan usaha perniagaan mereka. Pinjaman jenis ini biasanya tidak memerlukan cagaran, menjadikan pakej pinjaman lebih menarik dan boleh dilaksanakan.

Sebuah syarikat berkaitan kerajaan seperti SJPP melangkah masuk untuk merapatkan jurang antara institusi kewangan dan perniagaan. Kerajaan biasanya menyediakan perlindungan jaminan sehingga 80%, yang bermaksud mereka akan bertanggungjawab untuk membayar sehingga 80% daripada pinjaman anda jika anda tidak dapat membayar balik. Ini menjadikan pinjaman kerajaan sebagai pertaruhan selamat untuk institusi kewangan dan peminjam, kerana kedua-duanya mempunyai perlindungan kewangan daripada kerajaan.

Selain sukar diperoleh, pakej pinjaman bantuan perniagaan tradisional cenderung untuk memasukkan kadar faedah tinggi dan pilihan tempoh pinjaman pendek. Pinjaman kerajaan menawarkan perniagaan kadar faedah yang lebih rendah dan tempoh pinjaman yang lebih lama, membolehkan pembayaran balik bulanan yang lebih kecil.

SJPP menawarkan pelbagai jenis skim pinjaman perniagaan yang boleh anda mohon selagi anda warganegara Malaysia yang memiliki sekurang-kurangnya 51% perniagaan tersebut. Skim Jaminan Modal Kerja mempunyai banyak pilihan skim pembiayaan perniagaan untuk tujuan berbeza, seperti modal kerja, perniagaan eksport dan perniagaan automasi dan digital. Mereka juga mempunyai skim untuk syarikat permulaan, perniagaan milik Bumiputera dan milik wanita.

Apakah Syarat Kelayakan Untuk Kemudahan Pembiayaan Perniagaan?

Syarat kelayakan untuk skim pembiayaan perniagaan berbeza mengikut pakej yang berbeza. Sebagai contoh, perniagaan yang layak perlu beroperasi sekurang-kurangnya setahun untuk mendapat memohon untuk kemudahan pembiayaan.

Jika anda ingin beroperasi di Malaysia, perniagaan anda harus dimiliki majoriti oleh warganegara. Untuk menyokong pembangunan perniagaan Malaysia, seorang warganegara Malaysia perlu milik sekurang-kurangnya 51% daripada syarikat.

Bagi peniaga kecil yang memohon pembiayaan yang ditawarkan, anda perlu dianggap secara rasmi sebagai PKS berdasarkan kriteria berikut. Menurut SME Corp, PKS Mikro dalam mana-mana industri tidak boleh mempunyai lebih daripada RM300,000 dalam perolehan jualan dan tidak boleh melebihi lima pekerja sepenuh masa.

Dalam industri pembuatan, PKS tidak boleh mempunyai perolehan jualan melebihi RM15 juta, dan PKS sederhana tidak boleh melebihi RM50 juta. PKS juga tidak boleh mempunyai lebih daripada 75 pekerja sepenuh masa, manakala PKS sederhana mempunyai had 200.

Dalam bidang perniagaan lain, PKS tidak boleh mempunyai perolehan jualan melebihi RM3 juta dan kurang daripada 30 pekerja sepenuh masa. PKS sederhana tidak boleh melebihi RM20 juta dan tidak boleh mempunyai lebih daripada 75 pekerja sepenuh masa.

Jika anda ingin mengetahui lebih tentang pilihan bantuan perniagaan kerajaan yang ditawarkan, anda boleh melayari laman web SJPP atau TEKUN Nasional. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *